Over Frutzl

In de zomer van 2014 kocht ik in een opwelling op een markt viltnaalden en wol en wist direct wat ik wilde maken.

Bij thuiskomst maakte ik mijn eerste verjaardagsbroche van vilt (een klein wit muizenkoppie met een feestmutsje op) en vond een nieuwe hobby.

Frutzlen

Niets zo fijn als eindeloos met een viltnaald in wol prikken en te zien hoe er langzaam een nieuwe Frutzl ontstaat!

Persoonlijk houd ik van een beetje gekkigheid in mijn Frutzls. Iets grappigs, joligs of net even anders dan anders.

Werkplek

Al mijn Frutzls zijn gemaakt van wol en gerecyclede en/of vintage materialen.

Naaldvilten doe ik voornamelijk ’s avonds. Soms tot diep in de nacht omdat ik het gewoonweg niet kan wegleggen. Het vilten is tijdrovend maar ook erg rustgevend.

De naam Frutzl  is ontstaan doordat ik graag pruts, knutsel en frutsel. Met drie kinderen in huis was de naam Frutzl snel verzonnen. Het blijft grappig de gezichten van mensen te zien als de jongens vertellen dat mama Frutzelt.

Regelmatig sta ik met mijn Frutzls op markten. Dat is elke keer weer een feestje! Het contact met mensen, kinderen die ook even willen naaldvilten……. elke keer weer leuk!

Wol

Wat is naaldvilten?

Bij naaldvilten prik je met een naald met weerhaakjes in losse wol. De weerhaakjes zorgen ervoor dat de wolvezels aan elkaar gaan zitten.

Hoe vaker je in de wol prikt hoe steviger de wol aan elkaar komt te zitten. Je kunt met naaldvilten bijvoorbeeld een schilderijtje vilten maar ook driedimensionaal werken.

Bakje met viltnaalden en wol